Σελίδες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Oksana Bula: «Η αρκούδα δεν θέλει να κοιμηθεί» και «Ο βίσονας ψάχνει για φωλιά»

Η Οξάνα Μπούλα (γενν. 1989) είναι μια νέα Ουκρανή καλλιτέχνις, που δηλώνει ερωτευμένη με το γυαλί ως υλικό: «Το γυαλί είναι ένας καμβάς διαφανής. Η ζωγραφική σε γυαλί είναι σαν μάχη. Μάχη ανάμεσα στον εαυτό σου και το υλικό σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η έκβαση». Διαπρέπει, όμως, και στη δημιουργία παιδικών βιβλίων –συγγραφή και εικονογράφηση–, αφού τα βιβλία της με πρωταγωνιστές την αρκούδα και τον βίσονα έχουν ήδη μεταφραστεί σε Κίνα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Βιετνάμ, Κορέα και αλλού. Στη χώρα μας κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διάπλαση, σε προσεγμένη μετάφραση του Αλέξανδρου Πανούση.
Τα δύο αυτά βιβλία έχουν κοινό εναρκτήριο σημείο: τη συνάντηση μιας αρκούδας με έναν βίσονα και τη συζήτησή τους για το πώς περνούν τον χειμώνα, που πλησιάζει. Στο πρώτο βιβλίο, Η αρκούδα δεν θέλει να κοιμηθεί, βλέπουμε πόσο έχει επηρεαστεί η αρκούδα από τη συνάντηση αυτή: μαθαίνοντας πόσα πράγματα και παιχνίδια μπορεί να κάνει στο χιόνι, αποφασίζει να μείνει ξύπνια τον χειμώνα. Δεν είναι δυνατόν να τα χάνει όλ’ αυτά! Όταν λοιπόν οι Τουκόνι, τα ξωτικά του δάσους, έρχονται να τη βάλουν για ύπνο, εκείνη θα βρει ένα σωρό αστείες προφάσεις για να τη γλιτώσει…
Στο δεύτερο βιβλίο, Ο βίσονας ψάχνει για φωλιά, βλέπουμε πόσο έχει επηρεαστεί ο βίσονας από τη συζήτησή του με την αρκούδα: έχει βαρεθεί πια να περιπλανιέται μόνος του τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και σκέφτεται τι ωραία που θα ήταν να κοιμόταν κι αυτός, όπως τόσα άλλα ζώα. Έτσι, αποφασίζει να βρει μια φωλιά για να πέσει σε χειμερία νάρκη…
Τα δύο βιβλία διαβάζονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, παρ’ όλα αυτά αποτελούν θαυμάσιο συμπλήρωμα το ένα του άλλου. Με λίγο κείμενο, εύστοχο και διανθισμένο με πινελιές χιούμορ, και θαυμαστές εικόνες, αέρινες όσο και γήινες, πλούσιες όσο και αφαιρετικές, ωθούν τον αναγνώστη να σκεφτεί πάνω στο θέμα της ζήλιας. Πόσο ωραία μπορεί να δείχνει στα μάτια μας η ζωή κάποιου άλλου, πόσο πιο γεμάτη και λαχταριστή! Αλλά τι είναι, στην πραγματικότητα, αυτό που η δική μας η ψυχή έχει ανάγκη; Η αρκούδα χρειάζεται την ξεκούραση, ο βίσονας την περιπλάνηση, ο μικρός αναγνώστης θα βρει μόνος του την απάντηση, που μάλλον είναι μοναδική για τον καθένα.
Τα βιβλία απευθύνονται σε μικρά παιδιά, από δύο-τριών ετών, μπορούν όμως να προσφέρουν στιγμές απόλαυσης και σε μεγαλύτερα παιδιά, όπως και στους γονείς τους.

Η αρκούδα δεν θέλει να κοιμηθεί
Οξάνα Μπούλα
εικονογράφηση: Οξάνα Μπούλα
μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
Διάπλαση
32 σελ.
ISBN 978-960-567-147-1
Τιμή €12,00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου