Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2016 - Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών | Αποστολή: Ένα φτερό

 Αποστολή: Ένα φτερό

22 Ιουνίου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς κι είχε τρεις γιους, δυο έξυπνους, που τα ’ξεραν όλα κι όλα τα μπορούσαν, κι έναν τρίτο, που δεν μιλούσε πολύ κι ήταν αθώος κι απλοϊκός κι όλοι τον φώναζαν Αγαθούλη. Κάποτε γέρασε ο βασιλιά κι ένιωσε πως χάνει τις δυνάμεις του και το τέλος του φτάνει. Αλλά δεν ήξερε σε ποιον απ’ τους τρεις γιους του ν’ αφήσει το θρόνο. Τους κάλεσε λοιπόν και τους είπε: «Πηγαίνετε να βρείτε την τύχη σας. Κι όποιος μου φέρει τ’ ομορφότερο χαλί του κόσμου, αυτός θα γίνει βασιλιάς μετά το θάνατό μου». Και για να ’ναι σίγουρος ότι δεν θα τσακωθούν μεταξύ τους, τους πήγε ως έξω απ’ το παλάτι και φύσηξε τρία φτεράκια στον αέρα και είπε: «Έτσι όπως πετάνε τα φτεράκια, έτσι κι εσείς ν’ ακολουθήσετε ο καθένας το δρόμο του».
Το ένα φτερό τράβηξε κατά την Ανατολή, το άλλο κατά τη Δύση, το τρίτο, όμως, ίσια μπροστά και δεν πήγε μακριά, παρά έπεσε στη γη κι έμεινε εκεί. Κι ο ένας αδερφός πήγε δεξιά, ο άλλος πήγε αριστερά και γέλασαν κατάμουτρα στον Αγαθούλη, που αναγκάστηκε να μείνει εκεί που είχε πέσει το τρίτο το φτερό.Αδελφών Γκριμμ, Τα τρία φτεράκια, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, στον Β’ τόμο Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ, Άγρα

Αποστολή: Γίνε εξερευνητής του κόσμου και μοιράσου το δικό σου εύρημα από την σημερινή αποστολή στα κοινωνικά δίκτυα. Ανάρτησε ένα σχόλιο, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα απόσπασμα σε συνδυασμό με το hashtag #ΚΕ2016gr και αντιγράφοντας αυτό το κείμενο πάρε μέρος στο πανελλήνιο παιχνίδι εξερεύνησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος!

Πηγή: http://network.nlg.gr/event/apostoli-ena-ftero/


Η δική μου συνεισφορά στην αποστολή:
"...Κι ενώ περίμεναν ότι το αεροπλάνο θα ήταν μικρό, ποτέ δεν τους είχε περάσει από το νου ότι θα μπορούσε να είναι τόσο μικρό. Τόσο στο μέγεθος όσο και στο χρώμα θύμιζε νεοϋορκέζικο ταξί, αλλά βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Αν δεν τους είχαν διαβεβαιώσει περί του αντιθέτου, οι Μάστερσον θα πίστευαν ότι πήγαινε κατευθείαν για απόσυρση. Τα φτερά του ήταν λοξά – έγερναν προς τ’ αριστερά–, ενώ τα παράθυρα ήταν ασφαλισμένα με κολλητική ταινία.

Κοιτάζοντας από το αεροπλάνο, ο κύριος Μάστερσον ένιωσε το στομάχι του ν’ ανακατεύεται. Οποιοσδήποτε έστεκε καλά στα λογικά του θα έτρεμε να πετάξει μ’ ένα τέτοιο καβουρντιστήρι, παρ’ όλα αυτά η κόρη του δε φοβόταν καθόλου. Δε θα την πείραζε ακόμα κι αν το αεροπλάνο λεγόταν Βέβαιος Θάνατος..."
Γκίτι Ντανεσβάρι, Το Σχολείο του Φόβου - Η πρώτη δοκιμασία, Εκδ. Ψυχογιός 2010, μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου