Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Τρεις απίθανες γατο-ιστορίες για μικρούς και μεγάλους

Αυτή την εβδομάδα, σας προτείνουμε τρία βιβλία αντί για ένα! Τρεις απίθανες, ανθρώπινες γατο-ιστορίες: «Πάνθηρας Μαυρόγατος» της Βάσιας Ακαρέπη, «Διάβασέ μου κι άλλο!» της Μαίρης Τσόγκα και «Μια γάτα στα τείχη» της Ντέμπορα Έλις.

«Πάνθηρας Μαυρόγατος» της Βάσιας Ακαρέπη, από τις Εκδόσεις Μίνωας (Εικονογράφηση: Λαυρέντης Χωραΐτης, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2015, Για παιδιά 8 ετών και άνω)
Ο Πάνθηρας είναι ένα μικρό μαύρο γατάκι που γεννήθηκε στην αποθήκη ενός σχολείου και, πέρα από την αγκαλιά της μαμάς του και τα παιχνίδια με τ’ αδέρφια του, αυτές ήταν οι πρώτες του εικόνες: δασκάλες να φροντίζουν τη γατοοικογένειά του και παιδιά να τρέχουν, να παίζουν, να φωνάζουν, να διαβάζουν… Μια ομορφιά, που όμως διακόπηκε απότομα. Και ο μικρός μαυρόγατος βρέθηκε στον δρόμο, να ξεδιαλέγει… τι; Ανθρώπους! «Η αλήθεια είναι πως εμείς οι γάτες διαλέγουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να γοητεύσουμε, και ας νομίζετε εσείς πως μας διαλέγετε», λέει. Και όντως, διάλεξε την Αλίκη και τον γιο της, τον Στέλιο, και βρέθηκε στο σπίτι τους, όπου συνεχίστηκαν μια μια οι μεγάλες ανακαλύψεις της ζωής.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, το βιβλίο αποκαλύπτει τον κόσμο των ανθρώπων μέσα από τα μάτια μιας γάτας, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα μικρό παιδί. Το κείμενο ρέει σαν γάργαρο νερό, είναι χαρωπό και γοητευτικό, με χιούμορ απολαυστικό. Τα συμπεράσματα και οι απορίες που κλείνουν τα περισσότερα κεφάλαια είναι έξυπνα, εκτός από τα κεφάλαια κλείνουν συχνά και το μάτι στον αναγνώστη, λ.χ. «Συμπέρασμα: Τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Απορία: Πόσα “μαθήματα” θα “πάθω” ακόμα;» Είναι τόσο δροσερό, που το συνιστούμε θερμά!
Βρείτε το εδώ

«Διάβασέ μου κι άλλο!» της Μαίρης Τσόγκα, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2015,Για παιδιά 9 ετών και άνω)
Επίσης σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο γάτος Κροίσος, πρωταγωνιστής του βιβλίου, μιλά στο φεγγάρι –επομένως, και σ’ εμάς– για τη ζωή του, για τις ανατροπές και τις περιπέτειες που τον οδήγησαν από το πλουσιόσπιτο, όπου ζούσε και βασίλευε, στο καταφύγιο για τ’ αδέσποτα ζώα, όπου ζει αλλά δεν βασιλεύει πλέον. Μπροστά από τα μάτια μας περνούν γνώριμες καταστάσεις που έχει προξενήσει η οικονομική κρίση στη ζωή μας, οι οποίες όμως φωτίζονται από την αγνότητα των σκέψεων και των προθέσεων ενός καλοκάγαθου πλάσματος. Η αφήγηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την εμφάνιση του μικρού Μάνου στο καταφύγιο των ζώων.
Ο Μάνος, που έχει τις δικές του έγνοιες, επιμένει να επισκέπτεται το κλουβί του Κροίσου με ένα βιβλίο στο χέρι. Γιατί, άραγε; Αυτό δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψουμε εδώ, βέβαια. Εδώ αρκεί να πούμε ότι η ιστορία του Κροίσου μάς παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε στην ουσία την ενσυναίσθηση, όπως και να σκεφτούμε/συζητήσουμε από τι μπορούμε ν’ αντλήσουμε δύναμη στις ατυχίες της ζωής. Η γραφή της Μαίρης Τσόγκα είναι ζουμερή και η ιστορία της δομημένη προσεκτικά, καθώς ανά κεφάλαιο παρουσιάζει πώς το χθες οδηγεί στο σήμερα, συμπλέκοντας την ιστορία του ενός ατόμου με τις ιστορίες των άλλων γύρω του.
Σημείωση: Η Μαίρη Τσόγκα θα παρουσιάσει το βιβλίο της Διάβασέ μου κι άλλο! στη Μυτιλήνη, στο βιβλιοπωλείο Book & Art (Κομνηνάκη 5), την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 7:30 το απόγευμα.
Βρείτε το εδώ

«Μια γάτα στα τείχη» της Ντέμπορα Έλις, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων, Πρώτη έκδοση: Μάιος 2016, Για παιδιά 12 ετών και άνω)
Και στο τρίτο αυτό βιβλίο της σημερινής μας παρουσίασης πρωταγωνιστεί μια γάτα, η οποία αφηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο. Μια γάτα, ναι, αλλά τι γάτα! Μια γάτα που καταλαβαίνει πολύ καλά τους ανθρώπους, επειδή… υπήρξε κάποτε άνθρωπος κι αυτή! Ή μήπως είναι ακόμη;
Η εν λόγω γάτα, λοιπόν, που βρίσκεται αδέσποτη στη Δυτική Όχθη, μας συστήνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου ως Κλερ, αν και κανείς δεν τη φωνάζει πια Κλερ – έτσι την έλεγαν όταν ήταν μαθήτρια Δημοτικού σχολείου στη Βηθλεέμ της Πενσιλβάνια. Κυνηγημένη από ένα τσούρμο γάτες, τρυπώνει σ’ ένα σπίτι Παλαιστινίων, τη στιγμή που εισβάλλουν σε αυτό δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Το σπίτι φαίνεται άδειο, η γάτα όμως μυρίζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει εκεί: ένα μικρό αγόρι κρύβεται από τους στρατιώτες...
Πρωτότυπο και έξυπνο βιβλίο για ένα πολύ καυτό θέμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίασή του. Έξυπνη και η παράλληλη ιστορία της μαθήτριας Κλερ, που δεν είναι και το καλύτερο παιδί στον κόσμο – μάλλον το αντίθετο: εγωίστρια, χαιρέκακη, απολαμβάνει να γελοιοποιεί τα άλλα παιδιά, όπως και την αδελφή της, προσποιείται για να κερδίζει την εύνοια των μεγάλων, κλέβει μικροαντικείμενα για να στενοχωρεί τους άλλους. Το ταξίδι αυτογνωσίας ενός παιδιού, όπως παρουσιάζεται εδώ, βάζει ή θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις μικρούς και μεγάλους για την καλοσύνη και τη δεύτερη ευκαιρία που όλοι έχουμε ανάγκη στη ζωή μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Βρείτε το εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου